Het kruim van de Kempense houthakkers verzamelde afgelopen weekend in Landschap De Liereman te Oud- Turnhout. Na een korte natuurwandeling trakteerde Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete de vrijwillige knotters op een demo Timbersport door de Belgische delegatie voor het WK houthakken.

Na die indrukwekkende bijl- en zaagtechnieken sloten we het knotseizoen af met een frisse Gageleer in het bezoekerscentrum.

Knotbomen zijn van oudsher typische landschapselementen, maar doordat ze hun nut verloren, verdwenen ze ook meer en meer uit ons landschap. Door het gebruik te herstellen en ook nieuwe knotbomen aan te planten, wil Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete deze trend keren. Knotbomen zijn naast een typisch cultuurhistorisch element ook goed voor de biodiversiteit - bijvoorbeeld als nestgelegenheid voor de steenuil - en leveren waardevolle producten in de vorm van takken voor vlechtwerk, wilgentenen of brandhout.

Het vrijwilligersteam van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete bestaat momenteel uit een 15-tal personen. Afgelopen knotseizoen werden 120 knotbomen op 15 locaties onder handen genomen, een aantal dat de volgende jaren nog kan stijgen. In het najaar lanceert het Regionaal Landschap daarom opnieuw een oproep voor knotters en knotrijpe bomen.

Foto's van het knotteam en de demo van Timbersport.